Podziel się posiłkiem!

Szanowni Państwo, zachęcamy do korzystania z jadłodzielni. Lodówka społeczna stanęła w wejściu do Ośrodka Pomocy Społecznej. Drzwi będą otwarte w godzinach wskazanych w poniższym regulaminie.

REGULAMIN KORZYSTANIA Z JADŁODZIELNI OPALENICY
• Podziel się produktami, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać
• Z jadłodzielni może korzystać, każdy kto tego potrzebuje
• Jedzenie z jadłodzielni bierzesz na własną odpowiedzialność
• Nie zabieraj wszystkich produktów –dziel się z innymi potrzebującymi
1. Jadłodzielnia czynna jest codziennie od godziny 7.15 do 18.00.
W dniach świątecznych, tj. 9.04, 10.04 – od godziny 10.00
do 18.00.
2. Żywność zostawiana w jadłodzielni musi być zdatna do spożycia i szczelnie zapakowana.
3. Domowe wyroby powinny być szczelnie zapakowane z naklejonym opisem potrawy (wykorzystane składniki – alergeny) i datą przygotowania.
Jadłodzielnia przyjmuje:
1) żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu,
2) żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”,
3) produkty zapakowane fabrycznie,
4) warzywa i owoce,
5) wyroby i przetwory własne domowe starannie i szczelnie zapakowane,
6) produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.,
7) sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.
Jadłodzielnia nie przyjmuje:
1) produktów nadjedzonych, napoczętych, np. otwartych puszek czy słoików,
2) produktów nadpsutych i przeterminowanych, wykazujących oznaki popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka,
3) produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”,
4) żadnego rodzaju surowego mięsa oraz produktów z niego przyrządzonych, np. tatar,
5) produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek,
6) produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady,
7) produktów z niepasteryzowanego „surowego” mleka, żadnego rodzaju surowych jaj oraz produktów na ich bazie np. ciast z kremem, śmietaną, domowych majonezów lub produktów z innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie,
9) alkoholu.
Produkty, które są przeterminowane, zaczęły się psuć lub takie które zgodnie z regulaminem nie powinny się znaleźć w jadłodzielni i będą systematycznie usuwane.