Jadłodzielnia w Opalenicy

Szanowni Państwo, zachęcamy do korzystania z jadłodzielni. Lodówka społeczna kolejny raz w okresie świątecznym stanęła w wejściu do Ośrodka Pomocy Społecznej w Opalenicy od strony ulicy Powstańców Wielkopolskich. Drzwi będą otwarte w godzinach wskazanych w poniższym regulaminie.

REGULAMIN KORZYSTANIA Z JADŁODZIELNI W OPALENICY 

• Podziel się produktami, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać

• Z jadłodzielni może korzystać, każdy kto tego potrzebuje

• Jedzenie z jadłodzielni bierzesz na własną odpowiedzialność

• Nie zabieraj wszystkich produktów – dziel się z innymi potrzebującymi

 

1. Jadłodzielnia czynna:

– w dniach 28-29.03.2024 r. oraz 02-03.04.2024 r. w godzinach od 7.15 do 18.00

– w dniach od 30.03.2024 r. do 01.04.2024 r. w godzinach od 10.00 do 18.00

2. Żywność zostawiana w jadłodzielni musi być zdatna do spożycia i szczelnie zapakowana.

3. Domowe wyroby powinny być szczelnie zapakowane z naklejonym opisem potrawy (wykorzystane składniki – alergeny) i datą przygotowania.

Jadłodzielnia przyjmuje:

1) żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu,

2) żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”,

3) produkty zapakowane fabrycznie,

4) warzywa i owoce,

5) wyroby i przetwory własne domowe starannie i szczelnie zapakowane,

6) produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.,

7) sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.

Jadłodzielnia nie przyjmuje:

1) produktów nadjedzonych, napoczętych, np. otwartych puszek czy słoików,

2) produktów nadpsutych i przeterminowanych, wykazujących oznaki popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka,

3) produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”,

4) żadnego rodzaju surowego mięsa oraz produktów z niego przyrządzonych, np. tatar,

5) produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek,

6) produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady,

7) produktów z niepasteryzowanego „surowego” mleka,

8) żadnego rodzaju surowych jaj oraz produktów na ich bazie np. ciast z kremem, śmietaną, domowych majonezów lub produktów z innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie,

9) alkoholu.

Produkty, które są przeterminowane, zaczęły się psuć lub takie które zgodnie           z regulaminem nie powinny się znaleźć w jadłodzielni będą systematycznie usuwane.